PARTNER PORTALU
partner portalu

ADA: lekarz dentysta może pomóc w diagnozie cukrzycy

jsz
06-11-2013, 09:46
ADA: lekarz dentysta może pomóc w diagnozie cukrzycy ADA: lekarz dentysta może pomóc w diagnozie cukrzycy (Fot. sxc.hu)
Członkowie American Dental Assocation (ADA) przekazali oficjalny komunikat, w którym podkreślili cenną rolę lekarzy dentystów w procesie diagnozy i leczenia pacjentów chorych na cukrzycę.

ADA przypomina, że spośród 26 mln ludzi zmagających się z cukrzycą na całym świecie, aż 7 mln w ogóle nie wie, że chorują. To, że osoby cierpiące na cukrzycę są bardziej zagrożone chorobami przyzębia jest już udowodnione.

Teraz członkowie ADA przypominają, że ostatnie badania opublikowane w „Journal of American Dental Association" wykazały, że 1 na 5 przypadków całkowitej utraty zębów w USA może być związane z cukrzycą (JADA , maj 2013 r., Cz. 144:5 , ss. 478-485).

- Pacjenci z cukrzycą mają mniejszą odporność na zakażenia. To sprawia, że są bardziej podatni na rozwój choroby dziąseł, szczególnie ostrych postaci - zwracają uwagę członkowie ADA.

ADA zaleca baczną obserwację szczególnie zaawansowanych stanów chorób przyzębia.

Lekarze dentyści powinni pamiętać jednocześnie, że prewencja cukrzycy będzie także zapobiegać periodontitis.

Warto przypomnieć, że jedno z ostatnich badań amerykańskich naukowców dowodzi, że amylaza ślinowa może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi po spożyciu skrobi. Gdyby udało się wyprodukować prosty test jej aktywności u pacjenta, można by przeprowadzać w gabinecie stomatologicznym badania przesiewowe w kierunku cukrzycy.

W badaniu przeprowadzonym w Filadelfii (Monell Center) wzięło udział 48 dorosłych, zdrowych osób. Na wstępie zanalizowano poziom aktywności amylazy ślinowej i podzielono pacjentów na dwie grupy: o wysokiej i niskiej aktywności enzymu. Następnie, uczestnicy badania wypili specjalnie przygotowany płyn ze skrobią kukurydzianą. Po dwóch godzinach sprawdzono poziom glukozy we krwi.

Okazało się, że osoby z wysoką aktywnością amylazy miały niższy poziom glukozy we krwi w porównaniu z drugą grupą. Ten fakt sugeruje, że organizmy osób ze efektywniejszą amylazą ślinową mogą wydzielać insulinę wcześniej niż pozostałych osób.

Skrobia znajdująca się w kukurydzy, ryżu, pszenicy i ziemniakach stanowi średnio 60 proc. kalorii spożywanych przez osoby żyjące w krajach rozwiniętych. Jest prawdopodobne, że osoby ze słabą aktywnością amylazy ślinowej mogą mieć gorsze zarządzanie poziomem glukozy we krwi i tym samym mogą być zagrożone cukrzycą. Wczesna identyfikacja, który typ amylazy ślinowej reprezentuje pacjent może pozwolić na odpowiednią zmianę diety. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH