• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Oswajanie RODO

ms
03-04-2018, 08:23
Oswajanie RODO Tajemnice RODO (foto: pixabay)
Powstaje kodeks ochrony danych osobowych dla branży medycznej. Dokument może być podstawowym wsparciem i drogowskazem dla świadczeniodawców zagubionych w gąszczu niedomówień i niedopowiedzeń tworzących atmosferę nerwowej niepewności przed wejściem w życie przepisów dotyczących RODO.

Sytuacje nie jest komfortowa, bo to co ma obowiązywać już w maju 2018 r. wciąż owiane jest mgłą tajemniczości. Nic dziwnego, gdyż ostatecznej wersji regulacji prawnych na pięć minut przed dwunastą wciąż nie ma.

Środowisko inicjujące opracowanie kodeksu branżowego ochrony danych osobowych dla branży medycznej uruchomiło stronę internetową

Powstała inicjatywa, dzięki której posuwają się do przodu prace nad kodeksem. W projekt ten zaangażowani są m.in. prawnicy z kancelarii Domański-Palinka-Zakrzewski, przedstawiciele Polskiej Federacji Szpitali, Fundacja Telemedyczna Grupa Robocza, Pracodawcy Medycyny Prywatnej, Konfederacja Lewiatan, Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji oraz Federacja Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia Porozumienie Zielonogórskie.

Dla świadczących usługi stomatologiczne mogą być pomocne treści zamieszczane na stronie www.rodowzdrowiu.pl. Tam też jest zawieszona ankieta, za pośrednictwem której zainteresowani mogą zgłaszać pytania i wątpliwości dotyczące projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
RODO  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.