• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

GIODO: wdrażanie RODO zagrożone

en
22-02-2018, 09:37
GIODO: wdrażanie RODO zagrożone Realizacja RODO w Polsce niepewna? (fot. pixabay)
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych ma poważne obawy, czy dojdzie do planowej realizacji rozporządzenia o ochronie danych (RODO). Widzi  bowiem jedną, zasadniczą przeszkodę - brak wystarczającego finansowania.

Wobec nawału prac, które należy wykonać  - GIODO jeszcze w 2017 r. wnioskował o zapewnienie w budżecie prawie 49 mln zł. Wprowadzenie RODO wymaga bowiem reorganizacji urzędu, zapewnienia odpowiednich rozwiązań informatycznych wspomagających wykonywanie obowiązków, zwiększenia zatrudnienia, kupna sprzętu, czy choćby wynajmu dodatkowej powierzchni biurowej. Wniosek jednak nie został uwzględniony w budżecie organu na 2018 r. Środki finansowe zostały przeniesione do rezerwy celowej, lecz w żadnym oficjalnym dokumencie nie wskazano, w jakiej wysokości.

Na razie padły jedynie ustne zapewnienia dotyczące wysokości środków budżetowych, a to w ocenie dr Edyty Bielak-Jomaa, Generalnego Inspektora, stawia urząd w trudnej sytuacji. Jak zapewnia Ministerstwo Finansów, potrzebne kwoty zostaną  uruchomione  na wniosek urzędu po uchwaleniu nowej ustawy o ochronie danych osobowych.  

Zdaniem GIODO, to zdecydowanie za późno, by urząd mógł właściwe przygotować się do realizacji wynikających z RODO obowiązków. Trzeba bowiem nie tylko zwiększyć  zatrudnienie, ale także zmienić wewnętrzne procedury, stworzyć nowe zespoły i departamenty zajmujące się tymi zadaniami oraz współpracą z urzędami ochrony danych z innych państw UE. Dodatkowe fundusze są potrzebne także do przeszkolenia osób, by były one gotowe do wypełniania obowiązków już od 25 maja 2018 r.

Nieprzekazanie niezbędnych środków finansowych odpowiednio wcześnie oznacza, że polski organ ochrony danych jest pozbawiony możliwości właściwego przygotowania się do realizacji zadań określonych w RODO.

Sytuacja jest poważna.  Polska, nie zapewniając urzędowi ds. ochrony danych osobowych odpowiednich środków na przygotowanie się do realizacji obowiązków wynikających z RODO, może zostać narażona na zarzut niewłaściwego wdrożenia rozporządzenia.

Więcej: giodo.gov.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
GIODO   ochrona danych osobowych   RODO  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.