Partner portalu partner portalu partner portalu

Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem: kryteria profilaktyki i leczenia

ws
25-02-2016, 11:22
Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem: kryteria profilaktyki i leczenia Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem (foto: pixabay)
W ramach Szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE "Dzieciństwo bez Próchnicy" dr n. med. Joanna Chłapowska przygotowała opracowanie popularyzujące wiedzę na temat zasad sprawowania opieki stomatologicznej (profilaktyka i leczenie) nad dzieckiem w wieku do 5 lat.

Projekt "Dzieciństwo bez Próchnicy" współfinansowany jest przez Szwajcarię. Część środków na realizację tego programu przeznacza minister zdrowia. Celem projektu jest obniżenie częstotliwości występowania  próchnicy zębów u dzieci w wieku 0-5 lat.

Do udziału w projekcie zaproszone są przedszkola z całej Polski, które mogą skorzystać zarówno z edukacji bezpośredniej jak i pośredniej. Organizowane są także szkolenia dla nauczycieli przedszkolnych, pielęgniarek, położnych oraz lekarzy pediatrów.

Szczegółowe informacje na temat projektu dostępne są na stronie: www.zebymalegodziecka.pl

Dieta a próchnica
Występowanie próchnicy ma związek ze spożywaniem węglowodanów - zwłaszcza pokarmów słodkich. Cukier z pożywienia kontaktujący się bezpośrednio z powierzchnią zębów, wpływa na zmianę naturalnie występującej w jamie ustnej flory bakteryjnej.

Cukry podstawą metabolizmu bakterii.
Największy wpływ na rozwój próchnicy ma dwucukier ̶ sacharoza (glukoza i fruktoza).
Rozpuszcza się w wodzie, łatwo przenika do płytki nazębnej, gdzie jest przetwarzana przez bakterie na kwasy, które powodują rozpuszczanie szkliwa (zapoczątkowanie próchnicy).

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej.
Badania wykazały, że znacznie bardziej kariogenne są produkty zawierające sacharozę i jednocześnie skrobię (np. słodka bułka) niż zawierające tylko sacharozę, oraz produkty zawierające cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe ‒ wartość pH 2,1 ‒ 4,46).

W etiopatogenezie choroby próchnicowej znaczenie ma jednak nie tylko to, co jemy, ale również:
- jak często spożywamy produkty kariogenne,
- jaka jest ich konsystencja,
- kiedy je spożywamy.

Czas niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę wynosi:
- ok. 40 minut po spożyciu sacharozy,
- do 2 godzin w przypadku produktów skrobiowych z dodatkiem sacharozy.

Pokarmy o kleistej konsystencji długo zalegają na powierzchni zęba. Częste spożywanie pokarmów zawierających cukry, zwłaszcza miękkich i kleistych, sprzyja utrzymywaniu się kwaśnego odczynu płytki nazębnej i demineralizacji szkliwa.

Czas i częstość oddziaływania czynników patogennych na tkanki zęba (bakterie, cukry).
Nie musi dojść do powstania próchnicy nawet przy częstym spożywaniu cukrów i wysokiej podatności zębów na próchnicę, jeśli zęby są dokładnie i regularnie oczyszczane z resztek pokarmowych.

Na rozwój próchnicy mają także wpływ zaburzenia w wydzielaniu śliny, ponieważ działa ona bakteriobójczo, remineralizuje początkowe uszkodzenia szkliwa, działa oczyszczająco poprzez wypłukiwanie resztek pokarmowych.

POLECAMY W SERWISACH