PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem: kryteria profilaktyki i leczenia

ws
25-02-2016, 11:22
Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem: kryteria profilaktyki i leczenia Opieka stomatologiczna nad małym dzieckiem (foto: pixabay)
W ramach Szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE "Dzieciństwo bez Próchnicy" dr n. med. Joanna Chłapowska przygotowała opracowanie popularyzujące wiedzę na temat zasad sprawowania opieki stomatologicznej (profilaktyka i leczenie) nad dzieckiem w wieku do 5 lat.

Projekt "Dzieciństwo bez Próchnicy" współfinansowany jest przez Szwajcarię. Część środków na realizację tego programu przeznacza minister zdrowia. Celem projektu jest obniżenie częstotliwości występowania  próchnicy zębów u dzieci w wieku 0-5 lat.

Do udziału w projekcie zaproszone są przedszkola z całej Polski, które mogą skorzystać zarówno z edukacji bezpośredniej jak i pośredniej. Organizowane są także szkolenia dla nauczycieli przedszkolnych, pielęgniarek, położnych oraz lekarzy pediatrów.

Szczegółowe informacje na temat projektu dostępne są na stronie: www.zebymalegodziecka.pl

Dieta a próchnica
Występowanie próchnicy ma związek ze spożywaniem węglowodanów - zwłaszcza pokarmów słodkich. Cukier z pożywienia kontaktujący się bezpośrednio z powierzchnią zębów, wpływa na zmianę naturalnie występującej w jamie ustnej flory bakteryjnej.

Cukry podstawą metabolizmu bakterii.
Największy wpływ na rozwój próchnicy ma dwucukier ̶ sacharoza (glukoza i fruktoza).
Rozpuszcza się w wodzie, łatwo przenika do płytki nazębnej, gdzie jest przetwarzana przez bakterie na kwasy, które powodują rozpuszczanie szkliwa (zapoczątkowanie próchnicy).

Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej.
Badania wykazały, że znacznie bardziej kariogenne są produkty zawierające sacharozę i jednocześnie skrobię (np. słodka bułka) niż zawierające tylko sacharozę, oraz produkty zawierające cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe ‒ wartość pH 2,1 ‒ 4,46).

W etiopatogenezie choroby próchnicowej znaczenie ma jednak nie tylko to, co jemy, ale również:
- jak często spożywamy produkty kariogenne,
- jaka jest ich konsystencja,
- kiedy je spożywamy.

Czas niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę wynosi:
- ok. 40 minut po spożyciu sacharozy,
- do 2 godzin w przypadku produktów skrobiowych z dodatkiem sacharozy.

Pokarmy o kleistej konsystencji długo zalegają na powierzchni zęba. Częste spożywanie pokarmów zawierających cukry, zwłaszcza miękkich i kleistych, sprzyja utrzymywaniu się kwaśnego odczynu płytki nazębnej i demineralizacji szkliwa.

Czas i częstość oddziaływania czynników patogennych na tkanki zęba (bakterie, cukry).
Nie musi dojść do powstania próchnicy nawet przy częstym spożywaniu cukrów i wysokiej podatności zębów na próchnicę, jeśli zęby są dokładnie i regularnie oczyszczane z resztek pokarmowych.

Na rozwój próchnicy mają także wpływ zaburzenia w wydzielaniu śliny, ponieważ działa ona bakteriobójczo, remineralizuje początkowe uszkodzenia szkliwa, działa oczyszczająco poprzez wypłukiwanie resztek pokarmowych.

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.