PARTNER PORTALU
partner portalu

FDI: cukier = próchnica, a gdzie skuteczne przeciwdziałania?

ms
27-08-2015, 08:33
FDI: cukier = próchnica, a gdzie skuteczne przeciwdziałania? Cukier największy wróg zębów (foto: pixabay)
Kolejne naukowe doniesienia nie pozostawiają wątpliwości: najgroźniejszym czynnikiem, wpływającym na rozwój próchnicy, jest cukier, tymczasem wciąż nie widać skutecznych, kompleksowych mechanizmów, eliminujących chorobotwórczy czynnik z diety człowieka – zauważa FDI.

Krytyczne studium „Diet and Dental Caries - the Pivotal Role of Free Sugars Reemphasized" opublikowane zostało ostatnio przez International oraz American Associations for Dental Research (IADR/AADR), a więc organizacje dużo znaczące w branży stomatologicznej.

Na forum IADR/AADR przytoczono ustalenia prac dwójki naukowców Aubrey Sheihama z University College London oraz W. Philipa Jamesa z London School of Hygiene and Tropical Medicine. W ich przekonaniu, popartym wynikami szeregu badań, nawet niewielka ilość cukru jest dewastująca dla zdrowia zębów.

Beau Meyer oraz Jessica Lee, pracujący dla amerykańskiego University of North Carolina w Chapel Hill, doniesienia z Wielkiej Brytanii skomentowali w pracy „The Confluence of Sugar, Dental Caries and Health Policy". Autorzy podkreślają ścisły związek pomiędzy spożyciem cukrów, a rozwojem próchnicy. Związek, który powinien mieć zasadnicze znaczenie w kreowaniu polityki prozdrowotnej.

Naukowcy uważają, że tylko zdecydowane ograniczenie cukru w diecie człowieka może przynieść zauważalny efekt. Uwaga jednak, odpowiedzialna polityka prozdrowotna to jedno, a skuteczna jej implementacja – drugie. W tym ostatnim wymiarze rządy mają największe problemy z realizacją słusznych haseł.

Więcej: fdiworldental.org

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH