PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Amylaza ślinowa reguluje poziom glukozy we krwi diabetyków

19-08-2012, 09:27
Amylaza ślinowa reguluje poziom glukozy we krwi diabetyków (źródło: sxc.hu)
Amylaza ślinowa reguluje poziom glukozy we krwi diabetyków (źródło: sxc.hu)
Jedno z najnowszych badań amerykańskich naukowców dowodzi, że amylaza ślinowa może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi po spożyciu skrobi. Gdyby udało się wyprodukować prosty test jej aktywność u pacjenta, można by przeprowadzać w gabinecie stomatologicznym badania przesiewowe w kierunku cukrzycy.

W badaniu przeprowadzonym w Filadelfii (Monell Center) wzięło udział 48 dorosłych, zdrowych osób. Na wstępie zanalizowano poziom aktywności amylazy ślinowej i podzielono pacjentów na dwie grupy: o wysokiej i niskiej aktywności enzymu. Następnie, uczestnicy wypili specjalnie przygotowany płyn ze skrobią kukurydzianą. Po dwóch godzinach sprawdzono poziom glukozy we krwi.

Okazało się, że osoby z wysoką aktywnością amylazy miały niższy poziom glukozy we krwi w porównaniu z drugą grupą. Ten fakt sugeruje, że organizmy osób ze efektywniejszą amylazą ślinową mogą wydzielać insulinę wcześniej niż u pozostałych osób.

Skrobia znajdująca się w kukurydzy, ryżu, pszenicy i ziemniakach stanowi średnio 60 proc. kalorii spożywanych przez osoby żyjące w krajach rozwiniętych. Jest prawdopodobne, że osoby ze słabą aktywnością amylazy ślinowej mogą mieć gorsze zarządzanie poziomem glukozy we krwi i tym samym mogą być zagrożone cukrzycą. Wczesna identyfikacja, który typ amylazy ślinowej reprezentuje pacjent może pozwolić na odpowiednią zmianę diety.

Nie bez znaczenia, jest również fakt, iż wcześniejsze badania wykazały, że osoby cierpiące na cukrzycę są bardziej zagrożone rozwinięciem chorób przyzębia. W związku z tym prewencja cukrzycy będzie także zapobiegać periodontitis.

 

Opracował lek. dent. Bartosz Stańczyk

Źródło: Mandel AL, Breslin PA. Highendogenoussalivaryamylaseactivityisassociatedwithimprovedglycemichomeostasisfollowingstarchingestioninadults. J Nutr. 2012 May;142(5):853-8. Epub 2012 Apr 4. PubMed PMID: 22492122; PubMed Central PMCID: PMC3327743.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
eduDENT   amylaza ślinowa   cukrzyca   Nauka  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.