„Cukier, otyłość konsekwencje” - porażka stomatologii

ms
22-02-2019, 09:04
Departament Analiz i Strategii NFZ przygotował raport „Cukier, otyłość konsekwencje”. W nim zaś nie ma ani jednego słowa o korelacji pomiędzy spożyciem cukru a próchnicą zębów. Merytorycznie takie podejście pewnie można obronić, gorzej z odbiorem społecznym tego typu opracowania.

Faktem jest, że raport mówi o wpływie cukru na otyłość i jej konsekwencje na zdrowie, jednak trudno zrozumieć dlaczego przy okazji takiej analizy nie poruszono ani w jednym zdaniu zagadnień dotyczących próchnicy zębów.

Raport „Cukier, otyłość – konsekwencje” oraz zawarte w nim dane wskazują na konieczność pilnego zmierzenia się z problemem nadmiernego spożycia cukru. Szkoda, że wśród argumentów nie znalazła się epidemia próchnicy. Z pewnością lekarze dentyści przedstawiliby równie dużo argumentów i związków pomiędzy spożyciem cukru, próchnicą i całym wachlarzem chorób bardzo niebezpiecznych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu.

NFZ podaje, że w przypadku otyłości największe jest ryzyko zachorowania na:
- cukrzycę typu 2,
- choroby pęcherzyka żółciowego,
- dyslipidemię,
- insulinooporność,
- bezdech senny.
Umiarkowane ryzyko odnosi się do zachorowania na:
- chorobę wieńcową,
- nadciśnienie,
- chorobę zwyrodnieniową kolan,
- hiperurykemię i dnę.

Nieznacznie wyższe ryzyko zachorowania w przypadku otyłości obejmuje:
- nowotwory (rak piersi u kobiet po menopauzie, rak endometrium, rak okrężnicy),
- nieprawidłowości w gospodarce hormonów płciowych,
- zaburzenia płodności,
- bóle dolnego odcinka kręgosłupa,
- zwiększone ryzyko komplikacji przy znieczuleniach,
- otyłość macierzyńską.
- szereg problemów behawioralnych.

Raport przedstawił 21 lutego wiceprezes NFZ Adam Niedzielski.