PARTNER PORTALU
partner portalu

Stomatolog obcokrajowiec? Monstrualnie długa lista formalności

28-08-2012, 20:17
Konsulat, wojewoda, rejonowy urząd pracy, straż graniczna, państwowa inspekcja pracy, ZUS, wydziały konsularne polskich ambasad - lista instytucji, które mają prawo (i obowiązek) zabierać głos i wydawać opinie w sprawie możliwości legalnego zatrudnienia cudzoziemca spoza strefy Schengen do najkrótszych nie należy. Ten kto sądzi, że wobec tych skomplikowanych procedur powiadomienie okręgowej rady lekarskiej o zamiarze zaoferowania pracy dentyście spoza strefy UE będzie prostą formalnością, którą można pozostawić do załatwienia za pięć dwunasta - jest w błędzie.

Okręgowe rady lekarskie muszą się trzymać sztywnych procedur opisujących formalności warunkujące przyznanie stomatologowi cudzoziemcowi:

-  prawa wykonywania zawodu lub,

- ograniczonego prawa wykonywania zawodu lub,

- wpisania go na listę członków okręgowej izby lekarskiej lub,

- wpisania go do rejestru okręgowej izby lekarskiej.

Postępowanie takie nie zostanie oczywiście uruchomione, zanim lekarz - cudzoziemiec nie złoży stosownego wniosku o uruchomienie takowej procedury (wraz z dokumentami).

Okręgowa rada lekarska może przyznać prawo wykonywania zawodu lekarzowi cudzoziemcowi na czas określony lub na stałe.

Zanim do tego dojdzie  komisja ORL powinna wystąpić do komisji d.s. lekarzy cudzoziemców Naczelnej Rady Lekarskiej o przekazanie informacji dotyczących wcześniejszych postępowań prowadzonych w stosunku do lekarza aplikującego o pracę w Polsce.

Jest to ważne, bo tylko komisja d.s. lekarzy cudzoziemców NRL prowadzi centralny rejestr postępowań w sprawie przyznawania prawa wykonywania zawodu lub ograniczonego prawa wykonywania zawodu lekarzom cudzoziemcom. Przewodniczący komisji ORL, w ciągu 14 dni od podjęcia uchwały przez tę radę (lub innego zakończenia prowadzonego postępowania) ma obowiązek przekazania do rejestru NRL informacje o przebiegu postępowania.

Komisja ORL może chociaż nie musi - żądać, aby zainteresowany podjęciem pracy w Polsce stawił się przed jej oblicze w celu wyjaśnienia jakim jest lekarzem i z jakich powodów stara się o pracę na terenie Polski.

Inne procedury dotyczą natomiast lekarza dentysty - absolwenta cudzoziemca, który zamierza odbyć staż podyplomowy lub uzyskać uznanie stażu odbytego za granicą w całości lub w części za równoważny ze stażem obowiązującym na terenie Polski.

Lekarz taki, ubiegając się o: - przyznanie ograniczonego prawa wykonywania zawodu; - wpisanie na listę członków okręgowej izby; - uzyskanie wpisu do rejestru okręgowej izby lekarskiej, powinien złożyć  we właściwej terytorialnie izbie plik dokumentów, wśród nich:

- dokument uprawniający do pobytu na obszarze Polski,

- zaświadczenie o zdaniu egzaminu ze znajomości języka polskiego niezbędnej do wykonywania zawodu lekarza dentysty (zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia ministra zdrowia z 27 listopada 2002 r. w sprawie egzaminu ze znajomości języka polskiego niezbędnej do wykonywania zawodu lekarza i lekarza stomatologa: Dz. U. Nr 205, poz. 1740);

- zezwolenie ministra zdrowia na odbycie stażu podyplomowego (na zasadach określonych w przepisach o podejmowaniu i odbywaniu studiów, uczestniczeniu w badaniach naukowych i szkoleniach przez osoby nie będące lekarzami polskimi), jeżeli lekarz nie posiada zezwolenia na osiedlenie się lub nie uzyskał statusu uchodźcy;

POLECAMY W SERWISACH