PARTNER PORTALU
partner portalu

Podatek od słodkich napojów obniży liczbę wypełnień o 269 tys. rocznie

en
22-12-2016, 11:36
Podatek od słodkich napojów obniży liczbę wypełnień o 269 tys. rocznie Słodkie napoje coraz bardziej na cenzurowanym (fot. pixabay)
Ograniczenie zawartości cukru w napojach słodkich będzie miało olbrzymi wpływ na zdrowie społeczne, zredukuje liczbę przypadków otyłości, cukrzycy i próchnicy. Gdzie? Na terenie Wielkiej Brytanii przeprowadzono wstępne badania mające oszacować korzyści płynące z wprowadzenia w kwietniu 2018 r. podatku dla producentów napojów słodkich.

Brytyjczycy planują wprowadzenie dwustopniowego podatku od napojów słodzonych – niski od napojów zawierających umiarkowaną ilość cukru (5-8 g cukru na 100 ml) i wysoki od napojów zawierających ponad 8 g cukru na 100 ml. 

Według analizy przemysł spożywczy może  odpowiedzieć na podatek na trzy sposoby:
- przeformułuje recepturę napojów, aby ograniczyć stężenie cukru,
- przeniesie część podatku na konsumenta, podnosząc ceny,
- wykorzysta marketingu do zmiany zachowań konsumentów, zachęcając do picia mniej słodkich napojów.

Dla każdego scenariusza opracowano  mniej i bardziej korzystne dla zdrowia efekty, szacując wpływ na liczbę zachorowań na cukrzycę, otyłość i próchnicę zębów.

Najkorzystniejsze prognozy ma opcja obniżenia zawartości cukru – autorzy badania szacują, że jeśli producenci zrezygnują z 30 proc. cukru we wszystkich wysokosłodzonych napojach i  15 proc. w grupie napojów średniosłodzonych, to liczba otyłych dorosłych i dzieci zmniejszy się rocznie  o 144 tys. przypadków, liczba chorych na cukrzycę typu 2 zmniejszy się o 19 tys., i co najbardziej zainteresuje dentystów - liczba  zębów wymagających leczenia z powodu próchnicy będzie mniejsza o 269 tys. 

Z kolei, jeśli połowa kosztów zostanie przeniesiona na konsumentów - wzrost o 20 proc. ceny środniosłodzonych napojów  – to można się spodziewać, że ograniczy to otyłość o  81,6 tys. przypadków, 11 tys. przypadków cukrzycy oraz 149 tys. mniej ubytków będzie wymagało wypełnienia.

Prof. Susan Jebb, z University of Oxford podkreśla, że o ile sam podatek od napojów słodzonych nie rozwiąże problemu epidemii otyłości, to nie należy lekceważyć tego rozwiązania zarówno w Wielkiej Brytanii jak i na całym świecie. Po wprowadzeniu ustawy trzeba rozważyć jak w efektywny sposób ograniczyć inne źródła cukru w diecie dzieci, szczególnie słodyczy, które do tej pory były przeoczone, gdyż wszyscy koncentrowali się na napojach słodzonych. 

Choć badanie nie analizowało ile czasu musi upłynąć, by nowe przepisy dały wymierne skutki, to można założyć, że jako pierwsi korzyści odnotują stomatolodzy.

Praca ukazała się na łamach Lancet Public Health.

Więcej: eurekalert.org

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   dieta  

POLECAMY W SERWISACH